Chleb 3 zboża lubella



Składniki:

220 ml. wody
400 g. m±ki 3 zboża lubella
10 g. cukru białego
10 g. soli białej
10 g. drożdży ¶wieżych
30 ml. oliwy z oliwek extra virgin
woda, dzbanek z wod±, szklany dzbanek na dodę lub sok pełne ziarno 3 zboża lubella, m±ka lubella pełne ziarno, lubella pełne ziarno 3 zboża cukier biały, porcelanowa miseczka sól, biała sól, sól biał, porcelanowa miseczka drożdże ¶wieże, drożdże wyborne z biedronki oliwa z oliwek extra virgin, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie:

Do wypieku tego chleba użyłem mieszanki m±k pełnoziarnistych trzy zboża lubella.
Jest to mieszanka m±ki pszennej, żytniej i orkiszowej, bardzo dobra mieszanka do wypieku chleba na co dzień, gdyż przy¶piesza ona przygotowanie składników.
M±ka jest pełnoziarnista o zawarto¶ci popiołu 1,6% do 1,9% czyli pomiędzy typem 1600 a 1900, informację tak± dostałem bezpo¶rednio od firmy Lubella, więc jest naprawdę na wysokim poziomie.

woda, oliwa z oliwek, foremka do pieczenia chleba w automacie
W pierwszej kolejno¶ci wyci±gamy drożdże z lodówki, 10 gram odstawiamy aby się zagrzały do temperatury pokojowej.
Wlewamy 220 ml. przefiltrowanej wody o temperaturze pokojowej, do wody wlewamy 30 ml. oliwy z oliwek.
  


foremka do maszyny do chleba, doremka do automatu do chleba, m±ka 3 zboża lubella, drożdże ¶wieże, cukier, sól
Następnie wsypujemy 400 gram m±ki trzy zboża lubella.
W jeden róg foremki 10 gram drożdży, po przeciwnej stronie 10 gram cukru i tyle samo soli, umieszczamy foremkę w automacie.
Zamykamy maszynę i klawiszem select wybieramy pierwszy program, klawiszem color wybieramy kolor skórki (Light) i wciskamy start, stop.
Po trzech godzinach mamy pyszny, zdrowy i smaczny chlebek pełnoziarnisty.

chleb na drożdżach ¶wieżych z m±ki 3 zboża lubella

Projekt stony Piotr Eliasz , Niepołomice 2012,