Chleb 3 zboża lubella na zakwasie



Składniki:

160g. zakwasu żytniego
250 ml. wody
470 g. m±ki 3 zboża lubella
5 g. cukru
10 g. soli białej
5 g. drożdży ¶wieżych
zakwas z m±ki żytniej, plastikowa miska woda w dzbanku szklanym, woda, czysta woda m±ka pełne ziarno 3 zboża lubella cukier biały, porcelanowa miseczka sól, biała sól, sól biał, porcelanowa miseczka drożdże ¶wieże wyborne

Przygotowanie:


zakwas żytni, woda, foremka do pieczenia chleba w automacie Drożdże wyci±gamy z lodówki, odważamy 5 gram i pozostawiamy w ciepłym miejscu przez około 30 minut.
Jeżeli zakwas przetrzymywali¶my w lodówce też go wyci±gamy, najlepiej od razu odważyć go do foremki i pozostawić aby się zagrzał.
Do wcze¶niej przygotowanego zakwasu wlewamy 250 ml. wody.

   

m±ka 3 zboża lubella, sól, drożdże, cukier, foremka do pieczenia chleba w maszynie Następnie wsypujemy 470 gram m±ki 3 zboża lubella, w jednym rogu foremki wsypujemy 5 gram cukru i 10 gram soli, po przeciwnej stronie wsypujemy 5 gram wcze¶niej przygotowanych drożdży ¶wieżych.
Wkładamy foremkę do maszyny, przyciskiem select wypieramy program (1), następnie kolor skórki (Light) oraz wielko¶ć chleba (1.0lb) i wciskamy start, stop, po około 3 godzinach mamy pyszny chlebek.

chleb z automatu do chleba, chleb z maszyny do chleba, chleb z m±ki 3 zboża lubella na zakwasie i drożdżach

Projekt stony Piotr Eliasz , Niepołomice 2012,