Chleb babuni na żurku



Składniki:

240 ml. zakwasu na żurek babuni
100 g. m±ki żytniej typ 720
300 g. m±ki pszennej typ 2000
15 g. cukru białego
15 g. soli białej
15 g. drożdży ¶wieżych
40 ml. oleju rzepakowego
żurek babuni, zakwas na żurek m±ka żytnia melvit typ 720 m±ka pszenna typ 2000 cukier biały, porcelanowa miseczka sól, biała sól, sól biał, porcelanowa miseczka drożdże ¶wieże wyborne olej rzepakowy

Przygotowanie:


Drożdże wyci±gamy z lodówki, odważamy 15 gram i zostawiamy aby się zagrzały.
Zakwas na żurek jeżeli był w lodówce wyci±gamy z lodówki, przynajmniej na dwie godziny przed wypiekiem aby się zagrzał, w innym wypadku chleb może nie wyrosn±ć.

foremka do pieczenia chleba w maszynie, zakwas na żurek, olej rzepakowy Foremkę wyci±gamy z maszyny, wlewamy 240 ml. zakwasu na żurek i 40 ml. oleju rzepakowego.


m±ka pszenna, cukier, sól, ¶wieże drożdże, foremka do pieczenia chleba w maszynie Foremkę kładziemy na wadze, tarujemy za każdym razem gdy wsypiemy odpowiedni± ilo¶ć każdego składnika.
W pierwszej kolejno¶ci wsypujemy 100 gram m±ki żytniej tym 720, następnie 300 gram m±ki pszennej typ 2000.
W jednym rogu robimy dołek i tam wsypujemy 15 gram soli i tyle samo cukru, po przeciwnej stronie wsypujemy do dołka wcze¶niej odmierzone drożdże, warto je rozkruszyć w rękach a nie dodawać w jednym kawałku.
Foremkę wkładamy do maszyny, wybieramy program (4), kolor skórki według uznania (Ja przeważnie wybieram Light) oraz wielko¶ć 1.0 lb i wciskamy start.

chleb na żurku, chleb z maszyny do chleba na zakwasie z żurku

Projekt stony Piotr Eliasz , Niepołomice 2012,