Chleb piekarza na zakwasie i drożdżach



Składniki:

150g. zakwasu żytniego
250 ml. wody
100 g. m±ki żytniej typ 720
360 g. m±ki pszennej typ 650
8 g. cukru
10 g. soli białej
5 g. drożdży ¶wieżych
zakwas z m±ki żytniej, plastikowa miska woda w dzbanku szklanym, woda, czysta woda m±ka żytnia melvit typ 720 m±ka pszenna typ 650, m±ka babuni, polskie zboża cukier biały, porcelanowa miseczka sól, biała sól, sól biał, porcelanowa miseczka drożdże ¶wieże wyborne

Przygotowanie:


zakwas żytni, woda, foremka do ieczenia chleba w maszynie Drożdże wyci±gamy z lodówki, odważamy 5 gram i pozostawiamy w ciepłym miejscu przez około 30 minut.
Jeżeli zakwas tak samo przetrzymywali¶my w lodówce też go wyci±gamy, najlepiej od razu odważyć go do foremki i pozostawić aby się zagrzał.
Do wcze¶niej przygotowanego zakwasu wlewamy 250 ml. wody.


m±ka, sól, cukier, foremka do pieczenia chleba w automacie



Następnie wsypujemy 100 gram m±ki żytniej TYP 720 i 360 gram m±ki pszennej TYP 650.
W jednym rogu foremki wsypujemy 8 gram cukru i 10 gram soli, po przeciwnej stronie wsypujemy 5 gram wcze¶niej przygotowanych drożdży ¶wieżych.
Wkładamy foremkę do maszyny, przyciskiem select wypieramy program (1), następnie skórkę (Light) oraz wielko¶ć chleba (1.0lb) i wciskamy start, stop, po około 3 godzinach mamy pyszny chlebek.

chleb tradycyjny piekarza na zakwasie i drożdżach z maszyny do chleba

Projekt stony Piotr Eliasz , Niepołomice 2012,