Chleb tradycyjny z kminkiem



Składniki:

140 ml. wody
100 ml. zakwasu na żurek ¶l±ski
100 g. m±ki żytniej typ 720
300 g. m±ki pszennej typ 650
10 g. kminku
15 g. cukru białego
15 g. soli białej
15 g. drożdży ¶wieżych
40 ml. oleju rzepakowego
woda w dzbanku szklanym, woda, czysta woda żurek ¶l±ski, zakwas na żurek ¶l±ski m±ka żytnia melvit typ 720 m±ka pszenna typ 650, m±ka babuni, polskie zboża kminek cukier biały, porcelanowa miseczka sól, biała sól, sól biał, porcelanowa miseczka drożdże ¶wieże wyborne olej rzepakowy

Przygotowanie:


Drożdże wyci±gamy z lodówki, odważamy 15 gram i zostawiamy aby się zagrzały.
Zakwas na żurek jeżeli był w lodówce wyci±gamy z lodówki, przynajmniej na dwie godziny przed wypiekiem aby się zagrzał, w innym wypadku chleb może nie wyrosn±ć.

foremka do pieczenia chleba w automacie, woda, zakwas na żurek ¶l±ski, olej rzepakowy Foremkę wyci±gamy z maszyny, wlewamy 140 ml wody, 100 ml zakwasu na żurek ¶l±ski i 40 ml oleju rzepakowego.

foremka do wypieku chleba w maszynie, k±ka pszenna, maka żytnia, cukier, sól, drożdże Po wlaniu składników płynnych kładziemy formę na wadze i tarujemy, wsypujemy 100 gram m±ki żytniej TYP 720.
300 gram m±ki pszennej TYP 650.
W jednym rogu formy robimy dołek w m±ce do którego wsypujemy 15 gram soli i tyle samo cukru, po przeciwnej stronie umieszczamy drożdże rozkruszaj±c je aby nie były w dużym kawałku.
Umieszczamy foremkę w maszynie, wybieramy pierwszy (1) program, kolor chleba Light a wielko¶ć 1.0lb i wciskamy start.
W czasie gdy przebiega pierwszy etap mieszania odmierzamy 10 gram kminku, dosypujemy go po zakończeniu wyrabiania, w czasie odpoczynku ciasta.
Po odpoczynku ciasta nast±pi drugi etap wyrabiania i wtedy kminek zostanie dokładnie poł±czony z ciastem, możemy także dosypać kminek wtedy gdy maszyna zasygnalizuje to dĽwiękowo.
chleb tradycyjny na drożdżach i zakwasie z kminkiem z maszyny do chleba

Projekt stony Piotr Eliasz , Niepołomice 2012,