Chleb szkolny



Składniki:

210 ml. wody
250 g. m±ki pszennej typ 650
150 g. m±ki pszennej typ 2000
10 g. cukru białego
10 g. soli
10 g. drożdży ¶wieżych
35 - 40 g. masła
woda m±ka babuni, m±ka pszenna typ 650, polskie zboża m±ka pszenna typ 2000, m±ka pszenna melvit cukier biały, porcelanowa miseczka sól biała drożdże wyborne z biedronki, drożdże ¶wieże masło, miseczka porcelanowa


Przygotowanie:

maszyna do chleba, automat do chleba, m±ka pszenna, masło Masło i drożdże należy odważyć i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Do foremki wlewamy 210ml. wody o temperaturze pokojowe, wsypujemy 250 gram m±ki pszennej typ 650 oraz 150 gram maki pszennej typ 2000.
W jednym z rogów umieszczamy 10 gram cukru i tyle samo soli, po przeciwnej stronie umieszczamy drożdże i masło, foremkę montujemy w maszynie.

Klawiszem select wybieramy pierwszy program, klawiszem color wybieramy kolor skórki, w moim przypadku wybrałem (Light).
Na samym, końcu klawiszem size wybieramy wielko¶ć 1.0lb, naciskamy start, stop i gotowe po około 3 godzinach mamy pyszny chlebek.
Po upieczeniu automat wyda 12 sygnałów, przytrzymujemy 3 sek. klawisz start, stop i otwieramy maszynę zostawiaj±c chleb na 20 minut w maszynie aby przestygł, po tym czasie wyci±gamy foremkę i chleb z foremki.
Hakiem wyci±gamy z chleba ramię ugniataj±ce, czasami zdarza się że podczas wyci±gania chleba z foremki hak sam wychodzi.
Pozostawiamy chleb pod ¶ciereczk± do całkowitego wystudzenia, najlepiej kroi się go na krajalnicy.
Ma wy¶mienity lekko ma¶lany smak, jest delikatny i na pewno posmakuje każdemu dziecku, smacznego.

chleb pszenny, chleb z maszyny do chleba, chleb z automatu do chleba chleb z maszyny do pieczenia chleba, chleb szkolny pszenny

Projekt stony Piotr Eliasz , Niepołomice 2012,