Chleb pełne ziarno Lubella



Składniki:

210 ml. wody
400 g. m±ki pszennej pełne ziarno Lubella
20 g. drożdży ¶wieżych
20 g. cukru białego
15 g. soli
30 ml. oleju rzepakowego
woda m±ka pszenna pełne ziarno lubella drożdże wyborne z biedronki, drożdże wyborne ¶wieże, drożdże ¶wieże cukier biały, porcelanowa miseczka sól biała olej rzepakowy

Przygotowanie:


maka pszenna, olej rzepakowy, drożdże ¶wieże, sól, cukier, foremka do pieczenia chleba w maszynie Chleb ten przygotowałem na drożdżach ¶wieżych z dwóch powodów, ma lepszy smak i zapach niż na drożdżach suchych, ¶wieże drożdże łatwiej jest odmierzyć.
W pierwszej kolejno¶ci wyci±gamy z lodówki drożdże, odmierzamy 20 gram i odstawiamy aby się zagrzały do temperatury pokojowej.
Pojemnik wyci±gamy z maszyny, wlewamy 210 ml. wody, najlepiej przefiltrowanej i w temperaturze pokojowej.
Wsypujemy 400 gram m±ki pszennej pełne ziarno Lubella, w jednym z rogów robimy dołek i umieszczamy tam 20 gram cukru i 15 gram soli.
Po przeciwnej stronie robimy dołek w którym umieszczamy ¶wieże drożdże, obok do kolejnego dołka wlewamy 30 ml. oleju rzepakowego.
Foremkę wkładamy do maszyny, przekręcamy zgodnie z ruchem wskazówek zegara aby zabezpieczenie złapało foremkę.
Przyciskiem select wybieramy czwarty program, następnie przyciskiem color wybieramy kolor skórki light, klawiszem size wielko¶ć chleba 1.5 lb i uruchamiamy maszynę wciskaj±c start, stop.

UWAGI:
- pamiętajmy aby drożdże wyj±ć przynajmniej godzinę wcze¶niej z lodówki
- woda nie może być zimna z kranu, najlepiej lekko ciepła z czajnika

chleb z maszyny do chleba, chleb z mango bread maker, chleb pełne ziarno lubella

chleb pszenny z automatu lubella pełne ziarno

Projekt stony Piotr Eliasz , Niepołomice 2012,