m±ka pszenna melvit typ 2000 Pieczywo pszenne jest najczę¶ciej kupowane, dlatego też w marketach, sklepach spożywczych dostaniemy najwięcej wła¶nie pieczywa z takiej m±ki.
Nie ma co ukrywać maka pszenna nie jest najzdrowsza szczególnie biała z której wypiekane s± bułeczki i chleb tostowy oraz większo¶ć chleba.
m±ka pszenna typ 650 polskie zboża, m±ka babuni Jeżeli jest to m±ka razowa typu 1850 lub 2000 to pieczywo jest bardziej warto¶ciowe gdyż zawiera dużo cennego błonnika.
Niestety m±ka razowa jest droższa od białej, kupuj±c kilogram maki typu 2000 zapłacimy około 40 , 50% więcej od m±ki typu 650 jest to mało odczuwalne na kilogramie czy dwóch.
Dla piekarni jest to już większy wydatek gdyż tam zakupy odbywaj± się.
Oczywi¶cie chleb z m±ki razowej będzie droższy co przekłada się na mniejsz± sprzedaż gdyż większo¶ć z nas patrzy na cenę a nie z czego pieczywo powstało, dlatego piekarnie piek± więcej chleba pszennego z m±ki tańszej białej.



Przepisy z m±ki pszennej


Chleb szkolny
Chleb pełne ziarno Lubella
Focaccia z oliwkami, suszonymi pomidorami i rozmarynem

Projekt stony Piotr Eliasz , Niepołomice 2012,