m±ka żytnia typ 2000 M±ka żytnia oraz żyto to symbol naszego kraju oraz krajów wschodnich, prawdziwy chleb z m±ki żytniej razowej na zakwasie to najlepszy i najzdrowszy chleb.
Największymi producentami żyta jest Rosja, druga w kolejno¶ci jest Polska a jednak jemy więcej pieczywa pszennego niezdrowego i nadmuchanego, gdyż aż połowę żyta przeznaczana jest na paszę.
M±ka żytnia razowa to prawdziwe bogactwo błonnika który dba o nasza linię i układ pokarmowy.
maka żytnia typ 720 Spo¶ród zbóż żyto ma największ± zawarto¶ć lignan zwanych także fitoestrogenami, przyczyniaja się one do ochrony przed osteoporoz±, zmniejszaj± poziom cholesterolu, zmniejsza
zachorowanie na raka piersi oraz układu pokarmowego, zmniejsza skutki działania wolnych rodników.
Lignany zmniejszaj± ryzyko wyst±pienia raka jelita grubego, wywieraj± działanie przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe, obniżaj±ce stężenie glukozy we krwi.
Hamuj± rozwój bakterii i grzybów chorobotwórczych.

Przepisy z m±ki żytniej


Niebawem przepisy na chleb żytni

Projekt stony Piotr Eliasz , Niepołomice 2012,