chleb Wypiek chleba towarzyszy ludzko¶ci od ponad 12000 lat, na przestrzeni wieków sztuka ta była udoskonalana na każdym etapie, od mielenia i doboru m±ki oraz pozostałych składników aż do wypieku.
Do dzi¶ pamiętam będ±c dzieckiem jak mój dziadek wypiekał chleb w piecu chlebowym.
Były to duże okr±głe bochenki chleba, nigdy nie zapomnę tego smaku chleba posmarowanego wiejskim masłem ze ¶wieżym gruntowym pomidorem z przydomowego ogródka.
Jednak ¶wiat się zmienił i to chyba na gorsze, w pogoni za pieni±dzem zapominamy o naszym zdrowiu i odżywianiu się.
Kupuj±c chleb w sklepie dostaniemy go nawet pokrojonego w foliowym woreczku i niestety rzadko jest to produkt naturalny.
Producenci aby obniżyć koszty produkcji dodaj± do chleba ulepszacze, zapychacze, aromaty oraz przy¶pieszacze wzrostu.
A prawdziwy chleb powinien mieć tylko cztery składniki, m±kę, drożdże lub zakwas, wodę oraz sól.
Niestety często wybieramy w po¶piechu a producenci o tym wiedz± i do taniego pszennego chleba dodaj± słód jęczmienny lub karmel aby ten był ciemny i udawał żytni.
Nie tylko w chlebie stosowane s± sztuczki z ulepszaczami, aromatami czy barwnikami ale i także w bułkach.
Na temat oszukanych gniotów i napompowanych bułek zapraszam do osobnego artykułu gnioty i balony.
Wracaj±c do domowego chleba, nie każdy ma sprawdzon± i pewn± piekarnie, nie każdy ma piec chlebowy lub s±siada który piecze prawdziwy chleb, i wreszcie w tak pędz±cym życiu i uganianiem się za pieni±dzem nie każdy ma czas.
Warto jednak pamiętać że jedz±c chlebowo lub bułko podobne produkty skazujemy się na problemy zdrowotne i wcze¶niej czy póĽniej wydamy nasze ciężko zarobione pieni±dze na lekarza.
Z pomoc± przychodzi nam nowa technologia, dzięki maszynie do chleba w prosty łatwy sposób upieczemy pyszny chleb, bagietkę czy bułki a do tego zdrowo.
Strona ta w cało¶ci po¶więcona jest pieczeniu w maszynie do chleba, znajdzie się tu szereg przepisów na chleb ten najprostszy ale i ten na zakwasie chlebowym.
Maszyna do chleba to nie tylko chleb czy bułki ale także dżemy, powidła, makaron a nawet co¶ słodkiego.
Głównym celem przewodnim strony jest: jem zdrowo żyję zdrowo, dlatego nie znajdziecie tutaj w przepisie ulepszaczy, sztucznych aromatów, sztucznego miodu i tak dalej, same naturalne składniki.


Strona na darmowym serwerze, darmowy hosting www.friko.pl
Projekt stony Piotr Eliasz , Niepołomice 2012,
Ostatnia aktualizacja: 7 maja 2013
Strona wystartowała: 1 X 2012